Zo ga je om met datalekken en voorkom je dat het nogmaals gebeurt

Karmac HR Solutions

Geplaatst op:

Share :

De gevolgen van een datalek kunnen groot zijn voor je organisatie. Zo kan je na een datalek te maken krijgen met reputatieschade of een boete van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Bij de ontdekking van een datalek moet je snel in actie komen. Volgens de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) is het verplicht om een ernstig datalek bij de Autoriteit Persoonsgegevens te melden. We vertellen hier meer over datalekken, de gevolgen ervan en hoe je een datalek kan voorkomen.

Wat zijn datalekken?

Datalekken komen helaas vaak voor. Het gaat hierbij om situaties waarbij persoonsgegevens terecht komen bij mensen die geen toegang tot de data zouden mogen hebben. Door de AVG wordt een datalek omschreven als een inbreuk op de beveiliging die leidt tot de vernietiging, het verlies, de wijziging of ongeoorloofde verstrekking van verwerkte gegevens. Zo kan er sprake zijn van een vertrouwelijkheidsinbreuk, waarbij gegevens van personen – zonder dat er toestemming voor is gegeven of noodzaak toe is – gedeeld worden met een andere partij.

De gevolgen van een datalek

Een datalek kan grote gevolgen hebben voor zowel het bedrijf in kwestie als de personen van wie de persoonsgegevens in verkeerde handen zijn gevallen. Je organisatie kan bijvoorbeeld lijden onder vertrouwensverlies bij klanten, relaties en stakeholders. Bij de Autoriteit Persoonsgegevens moet je een datalek melden, als dit een ernstig risico oplevert voor de vrijheid en rechten van de mensen die het aangaat. Zo kan een betrokkene te maken krijgen met identiteitsfraude of discriminatie naar aanleiding van de gelekte gegevens. Bij een hoog risico ben je als organisatie verplicht om het datalek binnen 72 uur te melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Ook dien je de betrokkenen te benaderen met informatie over het gebeurde.

Maatregelen om een datalek te voorkomen

De maatregelen ter voorkoming van een datalek zijn voor elke organisatie anders. Hierbij spelen je verwerkingsactiviteiten en de risico’s die je bedrijf loopt een rol. Het is in ieder geval heel belangrijk om je medewerkers bewust te maken van zaken rond beveiliging. Ook moet de toegang tot persoonsgegevens beperkt worden tot de personen die met de gegevens moeten werken. Karmac HR-Solutions is expert in het beschermen van persoonsgegevens en AVG-proof werken. Wij kunnen bijvoorbeeld personeelsdossiers screenen en checken of je dossiers voldoen aan AVG-wetgeving. Wil je graag een datalek voorkomen en heb je behoefte aan een gedegen advies, neem dan vrijblijvend contact op voor informatie!